Na de corona pandemie bleek dat er in de US langs werknemerskant een grote ontslaggolf ontstond. Werknemers gingen massaal elders een betere job, een hoger loon of bijkomende voordelen zoeken.

Komt “The great resignation”-trend nu ook uit Amerika naar België overwaaien? Zal dit fenomeen de werkgevers nog een bijkomende deuk geven om hun bedrijf draaiende te houden en zal dit onze economie nog verder achteruit zetten?

Na de corona pandemie bleek dat er in de US langs werknemerskant een grote ontslaggolf ontstond. Werknemers gingen massaal elders een betere job, een hoger loon of bijkomende voordelen zoeken.

The war on talent is ook al enige tijd bij ons gekend en ondertussen meer dan merkbaar op de arbeidsmarkt. Nog nooit bleven zoveel vacatures langdurig open staan, hetgeen economisch nefast is voor onze bedrijven.

Is het gras dan echt zoveel groener aan de andere kant? Denken werknemers dit kat-en-muis spel blijvend te kunnen spelen? Maar vooral zullen de werkgevers hier blijven intrappen door steeds hogere lonen en/of bijkomende voordelen te gaan aanbieden?

Er zijn veel uiteenlopende redenen waarom werknemers ontslag nemen, zelfs zonder een andere baan te hebben.

Hieronder geven we 6 van de meest voorkomende redenen om ontslag te nemen:

  1. Ontevreden over baas: Dit is de meest voorkomende reden van vertrek.
  2. Ontevreden over hun job: Werknemers zijn om verschillende redenen ontevreden over hun baan. Gebrek aan uitdaging, slechte werkomstandigheden, onvoldoende compensatie, weinig tot geen doorgroeimogelijkheden en een niet-motiverende werkomgeving zijn er maar enkelen van.
  3. Persoonlijke redenen: Gezondheidsproblemen, familiale verplichtingen, noodzaak om te verhuizen.. etc. Dit zijn redenen die ertoe leiden dat werknemers hun ontslag geven zonder zicht op een nieuwe baan.
  4. Burn-out: Factoren die een burn-out in de hand werken zijn bv. overbelasting, langdurige stress en gebrek aan evenwicht tussen werk en privé.
  5. Andere interesses: Werknemers kiezen er soms voor om hun eigen bedrijf op te starten, om een nieuwe opleiding te gaan volgen of gewoon om een sabbatical te nemen om te gaan reizen.
  6. Werkonzekerheid: Werknemers die het gevoel hebben dat hun baan in gevaar is door herstructurering, inkrimping of wijzigingen in het management kiezen er soms voor om ontslag te nemen voordat ze ontslagen worden.

Als werkgever is het belangrijk om een positieve werkomgeving te creëren voor je werknemers. Hierbij zijn het bieden van doorgroeimogelijkheden, concurrerende vergoedingen en voordelen van groot belang. Bovendien moet je als werkgever steeds oog hebben voor de zorgen en bedenkingen van je werknemers en tijdig met hen in dialoog gaan om deze doeltreffend aan te pakken. Zo kan je de kans dat de werknemer ontslag neemt, aanzienlijk verkleinen.

Bovenstaande problematiek is soms moeilijk te achterhalen en kan zich als een sluipend gif doorheen het bedrijf verspreiden.

Daarom raden wij aan om op regelmatige tijdstippen een vertrouwelijke tevredenheidsenquête en werknemersbevraging uit te voeren. Deze brengen bovenvermelde issues snel aan het licht en laten jou als werkgever toe om snel te anticiperen en remediërende acties op te starten, die mee uitgedragen worden door je personeel.

Kan jij hierin nog wat hulp gebruiken, wil je weten of je goed bezig bent en wat je nog kan verbeteren aan je personeelsbeleid? Samen met de werkbaarheidscheque (subsidie) van de overheid en Solut Coaching creëer jij in je bedrijf werkbaar werk. Benieuwd hoe wij het verschil kunnen maken? Maak dan nu een afspraak voor een babbel en een kop koffie.

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want wij geven om werkgever en werknemer. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.