Een zieke werknemer kost je veel geld. Het heeft een weerslag op de productiviteit, organisatie, motivatie van collega’s, service en kwaliteit van jouw diensten en goederen en op de loonkosten. Het is dus hoognodig om het ziekteverzuim binnen je bedrijf terug te dringen. Wij geven je 5 tips voor minder ziekteverzuim.

Voordat we aan de tips beginnen is het belangrijk om te weten dat er 3 soorten van verzuim/afwezigheden zijn.

  1. Wit verzuim: de werknemer ligt effectief doodziek in bed en kan onmogelijk komen werken.
  2. Grijs verzuim: de medewerker heeft een lichte vorm van een bepaald soort pijn, maar zou kunnen komen werken als hij zich hiertegen verzet. Het kiezen om toch te komen werken is meestal afhankelijk van hoe deze medewerker zich voelt in zijn job, op zijn werk, bij zijn collega’s, bij zijn baas, ….
  3. Zwart verzuim: de werknemer is niet ziek, maar blijft toch thuis om die reden, m.a.w. hij profiteert op jouw kosten.

Oorzaken van afwezigheid

Waarom is je medewerker ziek? Het is goed om te weten wat de oorzaak is, want je hebt het ziekteverzuim deels in eigen hand.

  1. Fysieke zware arbeid of een slechte werkhouding kan tot fysieke pijnen leiden met afwezigheid tot gevolg. Veel voorkomende klachten en redenen van afwezigheid is pijn in rug, schouders, nek, knieën, …
  2. Psychisch door een te hoge werkdruk en een slechter balans tussen werk en privé, denk aan burn-out, depressie, stress…
  3. Te weinig fysieke beweging werkt lichamelijke problemen in de hand. Zowel tijdens als na het werk is voldoende beweging heel belangrijk.
  4. Chronische ziektes zoals CVS, MS, Fybromyalgie, COPD, enz. zien we helaas in alle leeftijdscategorieën. Aangepast werk kan in sommige gevallen een oplossing zijn.
  5. De invloed van pandemieën hebben we de afgelopen tijd helaas maar al te vaak ervaren. Afwezigheid door corona en nu ook de apenpokken is iets waar we in de toekomst rekening mee moeten blijven houden.

5 tips van Solut om het ziekteverzuim te laten dalen

  1. Maak een goed aanwezigheidsbeleid op en voer dit uit. Werknemers krijgen duidelijkheid over de procedure bij ziekte. Afwezigheden worden hierdoor actief opgevolgd waardoor problemen sneller gedetecteerd, besproken en aangepakt worden, zowel bij werk gerelateerde als bij niet werk gerelateerde factoren.
  2. Communiceer en accepteer. Werknemers kunnen nu eenmaal ziek worden, wees empathisch en begripvol en bespreek zonder te veroordelen wat de gevolgen van hun afwezigheid zijn.
  3. PRO-actief oplossingen bieden om ziekte tegen te gaan doe je bv door vaccinaties aan te moedigen, voor taakroulatie of job rotation te zorgen, een ergonomische kantoorinrichting te bieden (ergonomische bureaustoel, sta bureau, verhoogd beeldscherm enz…)
  4. Start elk kwartaal met een sensibiliseringsactie rond bv. gezond leven, gezond eten, sporten, beweging, rookstop, alcohol-stop, enz.
  5. Werk een welzijnsbeleid uit n.a.v. het resultaat van een personeelsonderzoek (work-life balance, arbeidsvoorwaarden, werkomstandigheden, samenwerking en relaties, ontwikkelingsmogelijkheden, taakinhoud, cultuur, enz.)

Als je deze afwezigheidsredenen en oorzaken aanpakt en werkt aan het ‘grijs en zwart’ verzuim, dan zullen de verzuimkosten aanzienlijk dalen. Onze Solut medewerkers adviseren je graag over het verlagen van personeels- en verzuimkosten, alsook het opmaken van een goed aanwezigheidsbeleid enz. Contacteer ons voor info of afspraak via info@solut-hr.be

Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want wij geven om werkgever en werknemer. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op FacebookLinkedIn en Instagram.